Тамақтандыруды ұйымдастыру

Білім бейіні1013  Қонақ үй қызметі, мейрамханалар және тамақтандыру саласы

Мамандығы:  10130300 Тамақтандыруды ұйымдастыру
Біліктілігі:   3W10130302  Аспазшы
Оқыту мерзімі:   Негізгі орта білім базасында  2 жыл 10 ай
                              Жалпы орта білім базасында    10 ай

Мамандыққа жалпы сипаттама
Қарапайым аспазшының білім ауқымы өте кең, сондықтан мамандықты игеру ұзаққа созылады. Ең алдымен, аспазшы балықты, етті және басқа гастрономиялық өнімдерді қалай дұрыс және жылдам өңдеу керектігін білуі керек, олардың түрлері мен сипаттамаларын білуі керек.

Аспаз аспаздық өнімдерді дайындаудың рецептері мен әдістерін біліп қана қоймай, сонымен қатар олардың сапасына қойылатын талаптарды, бөліктердің дұрыс бөлінуін, соның ішінде қарапайым және күрделі дайындалған тағамдардың дизайны мен қызмет етуін түсіну керек. Сонымен қатар, аспаздың міндетіне рационалды, диеталық және медициналық тамақтану негіздерін түсіну кіреді. Аллергиялық реакцияны тудыруы мүмкін түрлі диеталар, тағамдар мен тағамдардың сипаттамаларын білу.

Аспазға тағамдарды дайындау технологиясы мен рецепті, сондай-ақ «арнайы» кулинарлық өнімдерге арналған өнімдерді өңдеу әдістері сияқты нәрселерді білу жүктелген. Сақтау кезінде немесе тамақ пісіру кезінде тағамның тағамдық құндылығын жоғалтуды қалай азайтуға болатындығын түсінуді қосқанда. Үстелді безендірудің ерекшеліктері мен сорттары, күнделікті немесе мерекелік дастарқан мәзірін дұрыс құрастыру және тағамға қалай дұрыс тапсырыс беру керек.

Бітірушілердің кәсіптік қызмет сферасы: